COMUNICAT DE PRESĂ
PRIVIND MĂSURILE DE SUPRAVEGHERE SANITARĂ VETERINARĂ ÎN PERIOADA PREMERGĂTOARE ȘI ÎN TIMPUL SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ , ÎN DOMENIUL IGIENEI ȘI SĂNĂTĂȚII PUBLICE SANITARE VETERINARE
D.S.V.S.A. Timiș asigură pentru perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, derularea unui complex de măsuri specifice, care să prevină apariția unor evenimente nedorite, în domeniul siguranței alimentelor și a sănătății animalelor.
In scopul prevenirii aparitiei toxiinfecţiilor alimentare, inclusiv a infestării cu parazitul Trichinella spiralis, Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiș informează consumatorii si crescătorii de animale :
- Comercializarea porcilor vii, din gospodăriile populaţiei din judeţul Timiş, este permisă către alte gospodării ale populaţiei sau pentru consumul propriu, către abatoare ce prestează servicii de tăiere, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare privind înregistrarea mișcării animalelor și numai din zone și localități care nu se află sub restricții sanitare veterinare datorate pestei porcine africane;
- Mişcarea porcilor vii, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, şi de formularul de mişcare, emise de către medicul veterinar al circumscripţiei sanitare veterinare locale;
- Legislația în vigoare, permite cumpărarea de organe și carne proaspătă numai din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Direcției Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare autorizate, unde este asigurată și asistenţa sanitară veterinară permanentă;
- Este total interzisă înstrăinarea cărnii de porc sau produselor provenite de la porcine sacrificate în gospodăriile populației, acestea putând fi destinate doar consumului propriu din propria gospodărie;
- Sacrificarea porcinelor din gospodăriile populațieitrebuie anunțată medicului veterinar al circumscripției sanitare veterinare locale, în vederea efectuării examenului trichineloscopic al cărnii.
S-a stabilit un program de lucru pe toată perioada Sărbătorilor de iarna în baza căruia toți medicii veterinari din cadrul DSVSA Timiș, Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța alimentelor oficiale, să efectueze controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din abatoare, unitățile de tranșare a cărnii,unitățile de procesare și depozitare a alimentelor, precum și în următoarele unităti de vânzare cu amănuntul:
- carmangerii, măcelarii, magazine alimentare care funcționează în incinta piețelor agroalimentare și în altelocuri amenajate si autorizate.
- carmangerii, măcelarii, magazine alimentare care funcționează în zone din vecinatatea piețelor agroalimentare care funcționeaza în spații deschise amenajate.
- unităti de alimentație publică de tip pizzerii, cantine, unități de catering restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali.
- cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie
- unități de tip hipermarket, magazine alimentare, depozite alimentare.
EFECTUAREA EXAMENELOR TRICHINELOSCOPICE ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ
PUNCTE DE EXAMINARE TRICHINELOSCOPICĂ A CĂRNII DE PORC :
Examinarea trichineloscopică a cărnii de porc în punctele sanitare veterinare din piețe și la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare din județ, se efectuează numai pentru persoane fizice:
În municipiul Timişoara:
– piaţa Lipovei str. Silistra, Dr. Gavriliță Bogdan tel. 0723-815339
– piaţa Iosefin str.Văcărescu nr.33 A, Dr. Darida Ramona tel. 0745-044447
În municipiul Lugoj:
– sediul CSVSA Lugoj – str. Nera nr.11, Dr. Valcan Daniela tel 0722-530511
În toate circumscripțiilor sanitare veterinare de asistență de pe raza județului Timiș.
PROGRAM DE ACTIVITATE AL PUNCTELOR SANITARE VETERINARE ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR DIN ZONA PIEȚELOR AGROALIMENTARE:
În intervalul 04.12.2023– 24.12.2023 si 27.12.2023 – 07.-01.2024 :
Luni – Joi 08,30 – 17,00
Vineri 08,30 – 14,30
Sâmbăta 09,00- 13,00
Duminica 09,00 – 11,00.
În celelalte localităţi din judeţ, examinarea se efectuează de către medicii veterinari de liberă practică (privaţi), din circumscripţiile sanitare veterinare de asistență.
În conformitate cu legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, în vigoare carcasele de porcine (porci domestici, vânat de crescătorie şi vânat sălbatic), de solipede sau de alte specii care pot fi afectate de trichineloză trebuie să fie supuse unui examen pentru decelarea Trichinella spp.
LOCURILE DE ELECŢIE (de unde se recoltează proba de carne pentru examen trichineloscopic) sunt: – Pilierii diafragmei, diafragma din partea costală (diafragma = muşchiul care separă cavitatea abdominală de cea toracică), muşchii abdominali, muşchii limbii, muşchii maseteri (ai fălcilor).
Precizăm de asemenea faptul că în conformitate cu prevederile Ordinului A.N.S.V.S.A nr. 40/2010, cu modificări, privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare si inregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor, mişcările de suine se pot realiza doar între unităţi, unitatea fiind definită ca o componenta a unei persoane juridice, persoana fizica autorizata, intreprindere individuală, intreprindere familială care desfasoară activități inregistrate/autorizate sanitar-veterinar de creștere, comercializare, colectare ori tăiere a animalelor vii.
În conformitate cu norma sanitară veterinară precizată anterior, este permisă sacrificarea pentru consum propriu definită ca sacrificare a animalelor în gospodăriile populației, non-comerciale.
ÎN CONCLUZIE, mişcarea suinelor se poate realiza doar cu respectarea normelor precizate mai sus şi având în vedere riscurilor pentru sănătatea publică ce decurg în cazul consumului de carne neexaminată trichineloscopic, vă recomandăm contactarea medicului veterinar de pe raza localităţii.
Director Executiv,
Dr. Alin Flavius NICOARĂ