COMUNICAT DE PRESĂ
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș informează că în data de 24.08.2024 a fost confirmat focarul de Pesta micilor rumegătoare într-o exploatație nonprofesională din localitatea Clopodia, comuna Jamu Mare, jud. Timiș în urma examinării probelor și emiterea buletinelor de analiză, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA).
După confirmarea Pestei micilor rumegătoare a fost convocată sedința cu toți membrii Centrului Local de Combatere al Bolilor Timiș, unde au fost dispuse măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii.
Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului Pestei micilor rumegătoare s-au stabilit cele două zone circulare de protecţie şi supraveghere de 0-3 km şi respectiv 0-25 km din jurul focarului de Pesta Micilor Rumegătoare din localitatea Clopodia, după cum urmează:
Zona de protecție(0-3 km): Următoarele localități – CLOPODIA județ Timiș,
Zona de supraveghere(0-25 km):
– Următoarele localități – JAMU MARE, FERENDIA, LĂȚUNAȘ, GHERMAN, PERCOSOVA, BUTIN, SEMLACUL MIC,MORAVIȚA, STAMORA GERMANĂ, DEJAN, GAIU MIC, ROVINIȚA MICĂ, BREȘTEA, DENTA, ROVINIȚA MARE, ȘEMLACUL MARE, DETA, SÂNGEORGE, BERECUȚA, OPATIȚA, BIRDA, GĂTAIA, SCULIA din jud.Timiș.
– Următoarele localități – RAMNA, MERCINA, VĂRĂDIA, GREONI, BOCȘA, TICVANIU MIC, GRĂDINARI, TICVANIU MARE, JITIN, COMORÂȘTE, SECĂȘENI, GIURGIOVA, CÂRNECEA, FOROTIC, BREZON, CALINA, SURDUCUL MARE, RAFNIC, DOGNECEA, DOCLIN, TIROL, BINIȘ, OCNA DE FIER, FIZEȘ, MĂURENI, BERZOVIA, GHERTENIȘ, ȘOȘDEA din județul Caraș Severin.
În aceaste zone, instituţiile abilitate cu atribuţii în controlul bolii vor aplica măsurile stabilite în legislaţia sanitară veterinară.
Au fost stabilite următoarele măsuri în zona de protecție și supraveghere în focar:
– identificarea tuturor exploatațiilor din cadrul zonei care dețin ovine/caprine;
– efectuarea de vizite periodice de către medicii veterinari oficiali la exploatațiile care dețin ovine/caprine, o examinare clinică a animalelor respective inclusiv, după caz, prelevarea de probe pentru examenele de laborator; evidența vizitelor și constatărilor, frecvența vizitelor fiind proporțională cu gravitatea epizootiei din exploatațiile cu riscul cel mai ridicat
– interzicerea circulației și transportului ovinelor pe drumuri publice sau private, cu excepția drumurilor care deservesc exploatația;
– toate ovinele/caprinele moarte sau bolnave dintr-o exploataţie trebuie imediat declarate autorităţii competente, care procedează la investigaţiile corespunzătoare
– măsurile aplicate în zona de protecție rămân în vigoare cel puțin pe o perioadă de 21 de zile, după ce animalele din exploatația respectivă au fost ucise de îndată şi operațiunile de curățare și dezinfecție au fost efectuate în conformitate cu legislația specifică.
– animalele din speciile receptive vor fi reintroduse în exploataţie cu condiţia ca la finalizarea operațiunilor de curățare și dezinfecție, medicul veterinar oficial să se asigure că măsurile au fost aplicate în mod corespunzător și că a trecut o perioadă adecvată de cel puțin de 21 de zile, pentru a se asigura că pesta rumegătoarelor mici a fost complet eliminată.
Aplicarea măsurilor în zona de protecție rămân în vigoare cel puțin pe perioada maximă de incubație (cel putin 21 de zile), după ce animalele din exploatația au fost ucise și operațiunile de curățare și dezinfecție au fost efectuate. La expirarea perioadei de 21 zile, normele care se aplică zonei de supraveghere se aplică și în cazul zonei de protecție.
– este interzisă circulația și transportul ovinelor si caprinelor pe drumurile publice sau private cu excepția scopului de a le duce la păscut sau în spațiile pentru animale. Această interdicție nu trebuie să se aplice la transportul ovinelor si caprinelor pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire.
– ovinele si caprinele din zona de supraveghere pot părăsi exploatația în care sunt ținuțe cu avizul DSVSA Timiș
– scoaterea de carne, preparate din carne, produse și orice alte produse care conțin astfel de carne provenită de la ovine și caprine, material seminal, embrioni, ovule din zonă este interzisă, fără avizul DSVSA Timiș;
Aplicarea măsurilor în zona de supraveghere rămân în vigoare pe o perioadă de cel puțin egală cu perioada maximă de incubație (cel putin 21 zile) după ce animalele din cadrul exploatației au fost ucise și operațiile de curățare și dezinfecție au fost efectuate. Modificarea perioadei de restricții poate fi prelungită în funcție de evoluția Pestei Micilor Rumegătoare din județul TIMIȘ.
În vederea descurajării comerțului ilicit cu ovine si caprine vii, carne și produse din carne se vor face controale în trafic pe întreg teritoriul județului Timiș.
Facem precizarea că pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
Director Executiv
Dr. Alin Flavius NICOARĂ