Comunicat de presa – Paste 2024

COMUNICAT DE PRESĂ  

MĂSURILE ÎNTREPRINSE ÎN VEDEREA VERIFICĂRII CONDIŢIILOR IMPUSE DE NORMELE SANITARE VETERINARE ÎN VIGOARE

CU OCAZIA SĂRBĂTORILOR PASCALE IN ANUL 2024

 

În perioada Sărbătorilor Pascale  Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe, în scopul prevenirii apariţiei de toxiinfecţii alimentare  în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale şi în timpul Sărbătorilor Pascale  când, în mod tradiţional, consumul unor cantităţi de alimente de origine animală şi non-animală creşte, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiș va dispune măsuri specifice de monitorizare, supraveghere şi control sanitar veterinar a activităţilor de producere, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel, ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, peştelui şi produselor derivate din pescuit pe teritoriul Judeţului Timiș.

 

I. Programul de lucru

La nivelul DSVSA Timiş, al Circumscripţiilor Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale- CSVSAO, în perioada 28.03.2024-03.05.2024, premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice şi Sărbătorilor Pascale Ortodoxe, va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil precum şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte cu privire la nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

 

II. Măsuri generale

  1. Anunțarea tuturor primăriilor din județ si anunțarea SC PIEȚE SA  cu privire la condițiile în care se pot autoriza centrele de sacrificare miei.
  2. În baza cererilor depuse de solicitanți, DSVSA Timiș întocmeşte referatul de evaluare pentru autorizarea / neautorizarea / centrelor de sacrificare miei și redactează autorizațiile pentru centrele sacrificare miei care îndeplinesc condițiile impuse de legislația sanitară veterinară în vigoare.
  3. Întocmirea listei cu centrele de sacrificare miei  autorizate sanitar veterinar si numirea prin decizie a personalului sanitar veterinar desemnat sa asigure supravegherea sanitară veterinară în aceste locaţii.
  4. Instruirea personalului desemnat să asigure supravegherea sanitară veterinară in centrele autorizate pentru sacrificare miei – respectiv :

– repartizarea mărcilor de sănatate și instruirea utilizării acestora în conformitate cu prevederile Ord.ANSVSA  nr.10/2008, cu modificările și completările ulterioare;

–  instruire privind completarea documentelor sanitare veterinare- registre ante- și postmortem, certificate sanitare veterinare pentru subproduse nedestinate consumului uman, situația privind mieii sacrificați.

  1.  Desfașurarea de controale oficiale ale DSVSA Timiș privind sănătatea animalelor  și siguranța alimentelor de origine  animală și non animală . Se va verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din exploataţiile de ovine, unităţile de tăiere a mieilor, pieţele agroalimentare, supermarket-uri, unităţi de colectare/ambalare şi depozitare ouă. Se vor efectua controale în trafic, în vederea verificării respectării normelor privind transporturile de animale vii şi produse de origine animală.

III. Comercializarea animalelor vii și produselor din carne :

  1. Monitorizarea sanitară veterinară a teritoriului, privind indemnitatea acestuia faţă de bolile infectocontagioase notificabile, precum şi a stării de sănătate a animalelor;
  2. Controlul stării de sănătate al animalelor şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public, numai a animelolor sănătoase, crescute în gospodării, ferme şi localităţi  indemne de boli transmisibile.
  3. Verificarea respectării regulilor de protecţie a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, în toate unitățile de tăiere aprobate, conform prevederilor Ord. ANSVSA nr.180/2006, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv verificarea documentelor însoţitoare.
  4. Verificarea condiţiilor privind transportul mieilor sau a cărnii de miel, care trebuie efectuat numai  cu mijloace de transport curate , dezinfectateşi autorizate/înregistrate  sanitar veterinar;
  5. Verificarea depozitării şi comercializării  cărnii de miel şi interzicerea efectuării acestor operaţiuni în spaţii improvizate în care nu sunt asigurate condiţiile de igienă corespunzătoare;
  6. Verificarea modului în care sunt marcate carcasele de miel şi interzicerea comercializării acestora în cazul în care  nu sunt respectate prevederile legale în vigoare.

Cărnurile aduse spre valorificare de către producători vor fi marcate cu ştampila oficială. Carcasele de miel vor fi obligatoriu însoţite de organe. Carcasele găsite fără ştampilă de control sanitar veterinar sau fără organe, se vor confisca;

  1. Verificarea existenţei şi conformităţii containerului amenajat pentru materialul de risc specific, care trebuie să fie închis cu lacăt urmând ca subprodusele şi produsele confiscate  să fie dirijat către o unitate autorizată sanitar veterinar pentru neutralizarea acestora. Dirijarea subproduselor la unităţile de ecarisare şi a materialului de risc specific la incineratoare, intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare,  care vor prezenta medicului veterinar oficial confirmarea din partea unităţii de distrugere.

IV. Comercializarea  cărnii de miel

– loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoţite de certificat sanitar-veterinar;     carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar;

– marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman;

– marcarea cărnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate specială de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană/a municipiului București;

– depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare;

– respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată.

– este interzisă organizarea și amenajarea  locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor ;

– funcționarea  locurilor de sacrificare  amenajate temporar a mieilor este permisă numai în perioada  27 martie- 31 martie 2024 (premergătoare Paștelui Catolic), respectiv, în perioada   – 22 aprilie -03 mai.2024 (premergătoare Paștelui Ortodox), între orele 07,00 – 17,00

 

V. Comercializarea  ouălor:

  1. Monitorizarea  producătorilor şi comercianţilor care valorifică ouă pentru consum uman şi a tuturor fermelor producătoare şi a centrelor de ambalare  ouă;
  2. Verificarea condiţiilor privind transportul ouălor, transporturi care trebuie efectuate numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar ;
  3. Verificarea depozitării şi comercializării ouălor către populaţie ;
  4. Verificarea modului în care sunt marcate ouăle, conform cu prevederile Regulamentului CE nr.589/2008 privind regimul de  comercializare a ouălor.

VI. Comercializarea produselor lactate :

  1. Comercializarea laptelui şi brânzeturilor în pieţele agroalimentare, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
  2. Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final,  sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale supuse acţiunilor sanitare veterinare obligatorii şi  examinate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi;
  3. Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele,completate de către medicii veterinari de liberă practică din localităţile de origine.
  4. Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătoriiagricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare, în vitrine destinate acestui scop,în recipiente (tăvi) confecționate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic,ceramică,etc).
  5.  Sunt permise transportul şi păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în recipiente confecţionate tradiţional din lemn (putini), cu condiţia că acestea să fie curate şi identificate corespunzător, pentru prevenirea contaminării şi asigurarea trasabilității produselor.

Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară a pieţelor agroalimentare, vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea produselor alimentare specifice, către consumatorul final.

 

Director Executiv

Dr. Alin Flavius NICOARĂ