ANUNȚ EXAMEN PROMOVARE ÎN GRAD PROFESIONAL
În conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș organizează la sediul instituţiei din Timișoara, str. Surorile Martir Caceu nr.4, examen de promovare în grad profesional pentru următoarea funcție publică de execuție:
Nr.crt. | Funcția publică | Clasa | Grad profesional deținut | Structura funcțională | Grad profesional după promovare |
1. | Consilier | I | principal | Serviciul Economic și Administrativ | superior |
Examenul de promovare constă în desfășurarea succesivă a următoarelor probe:
- verificarea eligibilității candidaților;
- proba scrisă, în data de 11iunie 2025, ora 11.00, la sediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș din Timișoara, Surorile Martir Caceu nr.4, sala de ședințe;
- proba interviu, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susținerii probei scrise.
Comunicarea rezultatelor finale ale examenului se face în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data afişării rezultatelor ultimei probe, prin afişare la locul desfăşurării examenului şi pe pagina de internet a instituției. După afişarea rezultatelor obţinute, la fiecare din probe, candidaţii nemulţumiţi pot face contestaţie în termen de cel mult 24 de ore de la data și ora afişării rezultatului, sub sancţiunea decăderii din acest drept.
CONDIȚII DE PARTICIPARE LA EXAMEN:
Candidații trebuie să îndeplinească condițiile generale prevăzute de art. 479 alin. (1) cu excepția literei b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, respectiv:
- să aibă cel puţin 3 ani vechime în gradul profesional al funcţiei publice din care promovează;
- să fi obţinut cel puţin calificativul “bine” la evaluarea performanţelor individuale în ultimii 2 ani de activitate;
- să nu aibă o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile Codului administrativ.
Dosarele de înscriere la concurs se depun la la secretariatul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș din Timișoara, str. Surorile Martir Caceu nr.4, în termen de 20 zile de la data publicării anunțului, respectiv în perioada 12 mai 2025 – 02 iunie 2025, inclusiv, şi conțin în mod obligatoriu următoarele documente:
- copie de pe carnetul de muncă sau adeverinţa eliberată de compartimentul de resurse umane în vederea atestării vechimii în gradul profesional din care se promovează;
- copii de pe rapoartele de evaluare a performanţelor profesionale individuale din ultimii 2 ani de activitate;
- adeverinţa eliberată de compartimentul de resurse umane în vederea atestării situaţiei disciplinare a funcţionarului public, în care se menţionează expres dacă acestuia i-a fost aplicată o sancţiune disciplinară, care să nu fi fost radiată;
- formularul de înscriere, prevăzut la art.137 lit.b) din anexa 10 din Ordonanțade urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.
Atribuțiile prevăzute în fișa postului de consilier superior în cadrul serviciului economic și administrativ
- Aplică și respectă prevederile Legii contabilității nr.82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare și a Legii finanțelor publice nr.500/2002, cu modificările și completările ulterioare și a celorlalte acte normative specifice în vigoare.
- Efectuează înregistrările în contabilitate în mod cronologic cu respectarea succesiuni documentelor după data de întocmire sau de intrare a acestora în instituție și sistematic în conturi sintetice și analitice respectând planul de conturi elaborat de MFP.
- Conduce evidența contului 5310101 ,,Casa’’ .
- Conduce contabilitatea sintetică și analitică a contului 411 ‘’Clienți’’ și 419 ’’Clienți creditori’’.
- Transmite facturile emise în spatiul privat virtual al ANAF.
- Urmărește încasarea prin banca și casierie a facturilor .
- Întocmește jurnalul de vânzări conform prevederilor codului fiscal, Legea 571/2002,cu modificările și completările ulterioare.
- Întocmește decontul lunar de taxă pe valoare adăugată, declarația 300.
- Întocmește lunar declarația 394.
- Depune lunar și în termen declarația 300 și 394 la Administrația Finanțelor Publice.
- Întocmește documentația necesarăpentru acționarea în instanță a clienților neîncasați.
- Prezintă periodic Compartimentului Juridic și Resurse Umane, serviciilor de specialitate și conducerii situația clienților neîncasați.
- Ține evidența contului 8034 “Debitori scoși din activ, urmăriți în continuare”.
- Întocmește periodic situația veniturilor realizate: venituri din analize de laborator și venituri din prestări servicii.
- Calculează penalități pentru întârzieri la încasarea clieților, conform dispozițiilor legale în vigoare.
- Organizează, asigurăși răspunde de verificarea activităților specifice privind buna funcționare a parcului auto al instituției: avizarea raportărilor lunare ale consumului de combustibil, verificarea foilor de parcurs, urmărirea menținerii consumului de combustibil în limita de consum prevăzută de legislația în vigoare, planificarea reviziilor periodice, asigurarea reparațiilor pentru autovehiculele care prezintă probleme în exploatare.
- Răspunde de corectitudinea, oportunitatea și legalitatea tuturor operațiunilor executate și a documentelor sau situațiilor întocmite, răspunde de angajamentele ce rezultă din operațiunile sau documentele care intră în sfera sa de activitate sau care au incidență cu aceasta, chiar daca nu este necesară sau prezentă viza sau semnătura proprie.
- Colaborează cu toate serviciile\compartimentele din cadru D.S.V.S.A. Timiș.
- Executăorice alte sarcini dispuse de conducere, în limitele sale de competență.
- Răspunde de respectarea disciplinei muncii, potrivit legii.
- Respectăși răspunde de aplicarea regulamentului de organizare și funcționare al D.S.V.S.A.Timiș pe domeniul de competență.
- Își folosește întreaga capacitate de muncăîn interesul instituției și se abține de la orice fel de activități și manifestări de natura să prejudicieze interesul și prestigiul instituției.
- Trebuie să nu fie și să nu devină persoană fizică autorizată aflată în relație contractuală cu al ANSVSA sau DSVSA, respectiv administrator, asociat, acționar sau angajat într-o societate comercială care este în relație contractuală cu ANSVSA sau cu structurile subordonate acesteia
- Respectă prevederile Legii161/2003, cu mdificările și completările ulterioare și ale Legii nr.144/2007 cu modificările și completările ulterioare, fiind răspunzător direct pentru eventualele incompatibilității sau conflicte de interese.
- În cazul încălcării prevederilor legale sesizeazăorganele abilitate în conformitate cu prevederile legale în vigoare
- Răspunde disciplinar, contravențional, civil sau penal, după caz pentru încălcarea îndatoririlor de serviciu.
- Participă și la alte activități dispuse de conducerea DSVSA Timiș și ANSVSA
- Îndeplinește, conform legislației în vigoare, orice alte sarcini specifice acestui domeniu transmise de către ANSVSA
- Comunică imediat angajatorului și/sau lucrătorului desemnat orice situație de muncăpe care o consideră, din motive intemeiate, un pericol pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor.
- Aduce la cunostință șefului ierarhic accidentele suferite de propria persoană.
- Cooperează, atât timp cât este necesar cu angajatorul și/sau lucratorul desemnat, pentru a permite angajatorului săse asigure cămediul de muncă și condițiile de lucru sunt sigure și fără riscuri pentru securitate și sănătate în domeniul său de activitate.
- Respectă procedurile generale șispecifice aprobate în cadrul sistemului de control intern /managerial al DSVSA Timis.
- Avizează procedurile specifice/instructiuni de lucru/manuale, precum și alte documente operaționale specifice sistemului de control intern /managerial proiectatși implementat la nivelul DSVSA Timis.
- Își desfășoară activitatea în conformitate cu pregătirea și instruirea sa, precum și cu instrucțiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană cât și alte persoane care pot fi afectate de acțiunile cu omisiunile sale în timpul procesului de muncă.
- Are obligația să păstreze confidențialitatea lucrărilor executate.
- Își însușește și respectă prevederile legislației în domeniul securității și sănătății în muncă și măsurile de aplicare a acestora.
- Respectă Regulamentul intern al DSVSA Timișși programul de lucru stabilit de către conducerea DSVSA Timis, conform prevederilor legale si regulamentului intern al DSVSA Timiș.
- Elaborează din punct de vedere financiar rapoartele financiare intermediare şi finale pentru fiecare program cofinanţat de Comisia Europeană.
Bibliografie:
- Constituţia României, republicată;
- Titlul I şi II ale părţii a VI-a din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare;
- Ordonanţa Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu odificările şi completările ulterioare;
- Legea 500 din 11 iulie 2002 privind finanţele publice cu modificările și completările ulterioare;
- Legea contabilității nr. 82 din 24 decembrie 1991cu modificările și completările ulterioare.
TEMATICĂ
- Drepturile, libertățileşi îndatoririle fundamentale.
- Drepturile și îndatoririle funcționarilor publici.
- Funcția publică și funcționarul public. Definiții. Statutul funcționarilor publici.
- Regimul incompatibilităților și conflictul de interese în exercitarea funcției publice.
- Sancțiunile disciplinare și răspunderea funcționarilor publici.
- Norme privind respectarea demnitățiiumane, protecţia drepturilor şi libertăților fundamentale ale omului, prevenirii şi combaterii incitării la ură şi discriminare.
- Egalitatea de şanse şi tratament. Definiţii în această materie. Egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii. Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte participarea la luarea deciziei. Sesizări/reclamaţii privind discriminarea pe criteriul de sex.
- Obligațiile principale ale medicilor veterinari oficiali.
- Legea 500 din 11 iulie 2002 privind finanţele publicecu modificările și completările ulterioare: Dispoziţii generale; Principii, reguli şi responsabilităţi; Finanţele instituţiilor publice;
- Legea contabilității nr.82 din 24 decembrie 1991, cu modificările și completările ulterioare: Dispoziţii generale; Organizarea şi conducerea contabilităţii; Registrele de contabilitate; Contabilitatea Trezoreriei Statului şi a instituţiilor publice.
Relaţii suplimentare se pot obţine la adresa de corespondență: Timișoara, str. Surorile Martir Caceu nr.4, telefon- 0256-204.911 E-mail: office-timis@ansvsa.ro.
Persoana de contact – Lidia Cristina Stana – consilier superior Compartimentul Juridic și Resurse Umane.
Afișat în data de 12 mai 2025 la sediul și pe pagina de internet a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș.
DIRECTOR EXECUTIV, Compartimentul Juridic și Resurse Umane,
Dr.Alin-Flavius NICOARĂ Lidia Cristina Stana