Comunicat de presa – Masuri pentru sarbatorile de iarna 2021

COMUNICAT DE PRESĂ

PRIVIND MĂSURILE DE SUPRAVEGHERE SANITARĂ VETERINARĂ

ÎN PERIOADA PREMERGĂTOARE ȘI ÎN TIMPUL SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ ,

ÎN DOMENIUL IGIENEI ȘI SĂNĂTĂȚII PUBLICE SANITARE VETERINARE

 

D.S.V.S.A. Timiș asigură pentru perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, derularea unui complex de măsuri specifice, care să prevină apariția unor evenimente nedorite, în domeniul siguranței alimentelor și a sănătății animalelor.

Intensificarea controalelor oficiale si masuri dispuse pentru prevenirea toxiinfectilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă 2021-2022.

In scopul prevenirii apariției toxiinfecților alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, considerăm necesară luarea unor măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igiena în care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de porc și alte produse alimentare de origine animală și nonanimală.

Se va stabili un program de lucru pentru perioadele 03.12.2021-24.12.2021 și 27.12.2021-07.01.2022 în baza căruia toți medicii veterinari din cadrul DSVSA Timiș, Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța alimentelor oficiale, să efectueze controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din abatoare, unitățile de tranșare a cărnii,unitățile de procesare și depozitare a alimentelor, precum și în următoarele unităti de vânzare cu amănuntul:

  • carmangerii, măcelarii, magazine alimentare care funcționează în incinta piețelor agroalimentare și în alte locuri amenajate si autorizate;
  • carmangerii, măcelarii, magazine alimentare care funcționează în zone din vecinatatea  piețelor agroalimentare care funcționeaza în spații deschise amenajate conform reglementărilor privind instituirea stării de alertă pentru COVID 19;
  • unităti de alimentație publică de tip pizzerii, cantine,unități de catering restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali;
  • cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie;
  • unități de tip hipermarket, magazine alimentare, depozite alimentare.

La nivelul DSVSA Timiș în perioada sărbatorilor de iarna va fi asigurată permanență, inclusiv în zilele de sâmbata și duminică, va fi afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

De asemenea, la nivelul DSVSA și al Circumscripțiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor oficiale vor fi afișate locațiile și informații utile consumatoriilor în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.

In vederea constientizării consumatorilor asupra riscurilor majore pentru sănatatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spații neautorizate și fără supraveghere sanitară veterinară, precum și în cazul consumului de carne de porc, care nu a fost testată pentru identificarea Trichinella spp. DSVSA Timiș  recomanda ca aprovizionarea consumatorilor cu carne de porc să se facă numai din unitați autorizate/ inregistrate sanitar veterinar.

In scopul asigurării protecției cetățenilor, DSVSA Timiș va solicita, în baza protocoalelor de colaborare încheiate de către ANSVSA cu alte autorități, sprijinul reprezentanților Inspectoratuluide de Poliție Județean și Inspectoratului de Jandarmi Județean pentru a verifica dacă sunt respectate condițiile sanitare veterinare legale pentru transportul  animalelor și a produselor alimentare  de origine animală și nonanimală și mai ales respectarea restricțiilor sanitare veterinare impuse pentru mișcarea porcinelor din gospodăriile populației situate în zone afectate de focare active de Pesta Porcină Africană și pentru a descuraja comerțul ilegal cu animale (porci) vii și produse de origine animală, în spații neamenajate (inclusiv comerț stradal).

 

PROGRAM DE ACTIVITATE AL PUNCTELOR SANITARE VETERINARE ȘI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR

 DIN ZONA PIETELOR AGROALIMENTARE:

(in intervalul  03.12.2021 – 24.12.2021 si 28.12.2021 – 07.01.2022)

 

  • luni – joi 08,30 – 17,00 și vinerea 08,30 – 14,30;
  • sâmbăta  09,00 – 15,00 și duminica 09,00 – 13,00.

Tariful pentru examinarea cărnii de porc pentru consum propriu a unei probe este de 21 lei (plus TVA 19%) porc domestic și 42 lei (plus TVA 19%) la vânat (mistreț).

Examinarea  cărnii de porc în direcția  identificării Trichinella spp.  se efectuează de către medicii veterinari de la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) și  medicii veterinari  (privați), din circumscriptiile sanitare veterinare teritoriale.

 

Director Executiv

Dr. Alin Flavius NICOARĂ